
Otimme mallia Jonas Crambyn ihanasta Texmex från grunden-kirjasta. Maissitortillojen tekoon tarvittiin masa harina -jauhoa, jota löytyi Ruohonjuuresta. Pussin kyljessä oli tortillaohje, joka osoittautui toimivaksi. Käytimme valurautapannua ja huomasimme, että pannun tulee olla todella kuuma, jotta tortillan pinta saa väriä. Valmiit lätyt maistuivat maissille ja niiden sisään oli helppo koota täytteet: guacamole, salsa, pikkelöity punasipuli, creme fraiche ja possu. Teimme vahingossa pulled porkiin tuplamäärän mausteseosta, mutta mielestämme possusta tuli sopivan mausteinen. Lopputulos oli maukas, raikas ja helposti käsin syötävä taco.
800 g possun etuselkää (tai kassleria)
Fuego spice mix:
1 1/2 rkl paprikajauhetta
1/2 tl cayenne-pippuria
1/2 tl valkopippuria
1/2 rkl mustapippuria
1/2 rkl valkosipulijauhetta
1/2 rkl chilijauhetta
1/2 rkl kuivattua oreganoa
1/2 rkl karkeaa suolaa (Maldon)
1 lime
1 appelsiini
1 rkl soijaa
1 tl kuminaa
4 valkosipulin kynttä
n. 1/2 l coca-colaa (ei light!)
Sekoita fuego-mausteseoksen mausteet keskenään ja hiero paloiteltuun possun lihaan. Purista lihojen päälle limen ja appelsiinin mehut. Lisää soija, kumina ja hienonnettu valkosipuli. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti, mieluiten yön yli. Ota lihapalat marinadista (säästä marinadi!) ja paista niihin pannulla voissa ruskea pinta. Laita lihat pataan ja kaada päälle marinadi sekä coca-colaa sen verran, että lihat peittyvät. Hauduta kannen alla uunissa 170 asteessa vähintään 2 h. Lihan pitäisi kypsennyksen jälkeen olla niin pehmeää, että sen saa revittyä haarukoilla riekaleiksi.
Guacamole
2 avokadoa
2 tl keltasipulia hienonnettuna
1 rkl chiliä hienonnettuna
1 rkl valkosipulia hienonnettuna
1/2 tl suolaa
2 dl korianteria silppuna
1-2 rkl limemehua
Sekoita aineet keskenään.
Tuoretomaattsalsa
6 tomaattia pieneksi kuutioituna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl limemehua
2 tl sokeria
Sekoita aineet keskenään.
Pikkelöity punasipuli
2 isoa punasipulia
1 dl valkoviinietikkaa
n. 0,25 dl sokeria
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
1/2 tuore chili
(1 rkl säilykepunajuurien lientä värin vuoksi)
Siivuta punasipulit renkaiksi. Laita loput aineet kattilaan. Kun seos kiehuu, lisää punasipulirenkaat ja hauduta 30 sekuntia kannen alla. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä. Siirrä sipulit liemineen ilmatiiviiseen purkkiin ja jätä jääkaappiin mieluiten 6-8 tunniksi. Söimme punasipuleita jo tunnin jääkaappiajan jälkeen ja ne rouskuivat mukavasti suussa, mutta väkevyys oli hävinnyt.
Ooh mitkä setit! Varmaan ihan superhyvää! Kiva että ootte tehny tortillat itse, oon kans halunu kokeilla koska ne lätyt mitä Suomesta saa on niin surullisia. Meksikossa kaupassa on isot tortillavalikoimat kun yleensä niitä ei jaksa/ehdi tehdä alusta asti itse.Teidän täytyis päästä Méxicoon maisteleen katukeittiön herkkutacoja! ^_^
ReplyDelete